I slutet av 1800-talet fanns en frukt- och ostgrossist i Falun vid namn Karl Sanfrid Johansson. Att sälja frukt och ost gav en hygglig inkomst, men man blir inte direkt förmögen på att sälja äpplen och päron. Karl Sanfrid Johanson ville mer!
Det här är berättelsen om Karl Sanfrid och tegelbruket som skulle visa sig ha en speciell betydelse i Tellus historia. Texten är skriven av Svante Nyberg i november 2019 för Falu BS. Men fortfarande lika trevlig att läsa.
I Stockholm, sydväst om de centrala delarna hade Johansson fått tips om en gård med mycket mark, Hägerstens gård. Karl Sanfrid slog till och 1901 köpte han hus och mark.
Fyra år senare hade köpmannen från Falun uppfört ett tegelbruk på platsen och bildat en firma: AB Tellus. Till en början gick AB Tellus mycket bra. Johansson sålde mängder med tegel till alla de byggmästare som uppförde nya hus i den expanderande Stockholmsförorten. Men när leran började sina vid lertäkten intill Svandammen fick Johansson allt svårare att leverera sitt tegel. Karl Sanfrid gjorde konkurs och AB Tellus såldes till Nyborgs AB, ett byggnadsföretag som uppförde hus i området. När det nya bostadsområdet stod klart fick området sitt namn efter de två företagen som deltagit i byggandet: Tellusborg.
Människor flyttade till Tellusborg och snart bildades även en idrottsförening i nybyggarområdet: Tellusborgs IF. Två år senare, 1923, bytte föreningen namn till IK Tellus.
Idrottsklubben Tellus med säte i Midsommarkransen i Stockholm har ofta beskrivit som en kvartersklubb. Tellus har alltid varit en ganska liten förening. Ibland har den jämförts med brukslag – i Midsommarkransen hette bruket: LM-Ericsson.
Om frukthandlaren Johansson från Falun hade fått för sig att ta sig till Kopparvallen för att där se Falu BS möta IK Tellus – laget hans firma gett namn åt – hade han fått vänta.
Tellus har aldrig spelat någon seriematch på ”Koppis”. Faktum är att först hösten 2011 möttes de båda klubbarna för första gången. Främsta orsaken till att de två klubbarna inte stött på varandra är att IK Tellus bandylag rört sig på en helt annan nivå än Falu BS.
Tellus har haft många idrotter på programmet, bandyn är en av flera sektioner. Handboll var länge den mest framgångsrika sektionen i klubben. Bandysektionen i Stockholmsklubben var under en period i början av 2000-talet till och med nedlagd eller vilande. Men sedan bandyn kom igång igen har IK Tellus tagit sig uppåt i seriesystemet.
Som bekant har Tellus varit ett elitserielag de senaste säsongerna. Noterbart är att IK Tellus egentligen aldrig haft någon egen hemmaarena. Klubben har spelat sina hemmamatcher i Mälarhöjden, på Söderstadion och på Zinken. Klubblokalen däremot, givetvis ligger den i Midsommarkransen, klubbens hjärta.
Tellus och Falun har mött varandra ganska ofta de sista åren. Tolv möten har det hunnit bli. Sex vinster för BS, fem för Tellus, och målskillnaden 43-42 med Tellus ögon, vittnar om att det brukar vara jämna och hårda matcher mellan dessa två lag.
Välkomna ”hem” till Falun, IK Tellus!
/Svante Nyberg 5 november 2019
Skridskokul
Bandyskolan är öppen för alla mellan 5 och 8 år som vill lära sig att åka skridskor och träffa nya kompisar. Passen leds av utbildade ledare och spelare från GT76 och Tellus lag.