Delade poäng i dubbelmötet med Kalix

Tellus och Kalix har möts två gånger på mindre än en vecka. Chansen att avsluta året som serieledare gled ur händerna.

Tidigt på annandagsmorgonen fick Telluslirarna packa in sig i ett flygplan och flyga nästan 800 kilometer norrut. Julmatsstinna och säkerligen lite besvikna över att det blivit just deras tur att få möta Kalix borta på annandagen var det ändå ett hungrig gäng som dök upp på Kalix IP. Efter 20 minuters spel hade man en 0-2-ledning och nere i Stockholm började vi tro på att man skulle få packa in en 2-poängare i bagaget på nattåget hem.

Så blev det inte. Detsura reducerade, Voronchikin kvitterade och sen sköt Jansson 3-2 för hemmalaget. När slutresultatet hade skrivits 4-4 var det både med lättnad och en suck.

Tre dagar senare var det dags för returmötet på Zinkensdamm. Till årets sista match bjöd Stockholmsvädret på plusgrader och en något för mjuk is. “Man får sån mjölksyra att man åker och tittar på klockan för att se om man kan åka och byta!” säger en Tellusspelare som önskar förbli anonym. Det syns från läktarplats också. Bollen beter sig inte riktigt som något lag vill och noga uttänkta passningar hoppar över klubbor och hamnar i sargen eller hos motståndarlaget.

Precis som i annandagsmatchen är det Tellus som kopplar greppet från början. Hampus Krantz slår in en hörna som Aksel Örn Ekblom skjuter i mål via målvaktens benskydd. Tellus går till halvtidsvila med 1-0 och vi som står på sidan ser att Katrineholm är på väg att spela 4-4 mot Nässjö och drömmer om att få avsluta året som serieledare.

När spelarna är tillbaka på isen för andra halvlek drabbas först Tellus av en utvisning på Deacon och därefter en på liberon Krantz. Backlinjen får organiseras om och Kalix pressar tillbaka det manfallna hemmalaget som dock lyckas stå emot. Spelet böljar fram och tillbaka men inget av lagen lyckas ta sig till avslut centralt i banan utan förpassas till kanterna av två sammanhållna försvar. Långbollar slås kors och tvärs över banan. När det börjar kännas som om bollen aldrig kommer lyckas hitta fram till mål får så Kalix en hörna som Jonathan Johansson kan skjuta in 1-1 på.

Tellus ropar till time-out och försöker samla sig för att bryta igenom det kompakta Kalixförsvaret härfört av kapten tillika libero Jonathan Johansson. Istället tävlar målvakterna Markus Karlsson och Oskar Sundqvist i kast med liten boll, Krantz i tennis och resten jagar rådlöst omkring tills domaren blåser av matchen. Det är helt enkelt inte meningen att de här två lagen ska skiljas åt som vinnare och förlorare, de får dela på poängen istället.

När vi nu skriver bokslut över 2019 ligger Tellus på en tredjeplats i den allsvenska tabellen med sju segrar, fyra oavgjorda och en förlust. Ovanför finns Ljusdal och Katrineholm, strax nedanför Boltic, Örebro och Falun. Det nya året ringer vi in den 6:e januari när IFK Rättvik kommer på besök. Vi ses då!

Text: Robin Rönnerdahl

Foto: Jesper Zerman

No Comments

Post A Comment