IK Tellus – etabl 1921

IK Tellus bildades den 11 april 1921 som Tellusborgs IF. 1923 ändrades dock namnet på Dövas Café till IK Tellus. Klubben som fyllde 95 år i april är fortfarande en lokal klubb och har idag c:a 150 medlemmar.

Tellus upptagningsområde är sydvästra Stockholm med Midsommarkransen – Aspudden som bas.Under dessa 95 år har givetvis många idrottshändelser inom flertalet idrottsgrenar passerat revy. Ja flertalet, för det är inte bara bandy vi ägnat oss åt i Tellus.

Idag har föreningen bandy & handboll på programmet.

Tidigare fanns det sådana sektioner som fotboll, friidrott, gymnastik, schack, boxning, skytte, basket samt ishockey, men de sektionerna är vilande/nedlagda idag.

De största framgångarna i IK Tellus har skördats av det kvinnliga inslaget. Klubbens enda SM-Guld har tagits i diskus 1936. En dam vid namn Solveig Lindstedt segrade på 33,35 meter.

En framgång av liknande kvalité är damhandbollslagets allsvenska sejour säsongen 1965-66.

En liten resumé

Handboll: Damlaget spelar f.n. i division 4, (Sveriges 6:e nivå), men har tidigare gjort 1 säsong i Sveriges högsta serie, det var säsongen 1965-66.
Fotboll: Där har IK Tellus spelat 14 säsonger i Sveriges tredje högsta division, senaste säsongen där var i slutet av 70-talet.

2011 slogs fotbollssektionen ihop med IFK Aspudden och tog namnet IFK Aspudden Tellus.

Ishockey: Som högst spelade IK Tellus i Sveriges tredje högsta division under 60-talet. 1999 lades ishockeysektionen ned p.g.a. tunt spelarunderlag

Bandyn då? Ja, förra årets säsong (2020/2021) var den fjärde i Sveriges högsta serie. Säsongen innan det (2019/2020) var den trettionde i den näst högsta serien.

Sedan 2010 är det i landets två högsta serier man huserat. Uppflyttningen till elitserien 2016/2017 blev den första i klubbens historia och tiondeplatsen säsongen 2017/2018 den resultatmässigt bästa. Tyvärr inträffade detta innan åttondelsfinalerna infördes, så något slutspel har det ännu inte blivit.

I augusti 2020 flyttade man från anrika Zinkendamms IP till den nybyggda bandyhallen på Gubbängens IP.