Året 2022/2023 antog Tellus styrelse klubbens första miljöprogram och därmed påbörjades resan mot en fossilfri bandyklubb 2030. Miljöprogrammet består av fem mål som klubben har arbetat med under året.
Inom mål ett och två, fossilfria idrottsresor och fossilfri bandyorganisation finner vi samarbetet med Aimo Share bland höjdpunkterna. Vilket möjliggjorde fossilfria resor med elbilar till sex bortamatcher för herrlaget, U19 och U17. Dessutom reste herrlaget med elbilarna till två försäsongsmatcher. Herrlagets bortaresor med buss sker med biodiesel, så kallat HVO100. Dessutom åkte laget tåg tillbaka från bortamatchen mot Kalix. Hållbarhetsgruppen genomförd även en resvaneundersökning för klubbens aktiva. Det var en viktig pusselbit för att kunna ta fram och skapa ett utgångsvärde för att minska utsläppen inom organisationen.
När det kommer till genomförda aktiviteter under året för klimatanpassad och resurssmart bandylag så har genomgång av det som säljs i fiket genomförts, där det finns både vegetariska och veganska alternativ. Linssoppan som såldes under Hållbarhetsmatchen en riktig succé. Källsortering finns i herrlagets omklädningsrum och den verkar fungera på ett tillfredställande sätt.
Mål fyra, en bandyklubb med socialt och ekonomiskt hänsynstagande har alla spelare i U19 och U17 signerat en uppförandekod.
Det har hänt mycket spännande inom arbetet med mål fem, som handlar om skadliga plaster och gifter. Tellus har ett pågående samarbete med Refurbished sticks som lagar klubbor som sedan säljs vidare till yngre spelare till ett billigare pris. Dessutom har ungefär hälften av herrlagsspelarna provat att spela med 2M-klubbor, som är gjorda i trä till skillnad från andra klubbor som görs i plast. Tester har även genomförs under året för att byta ut den skadliga PVC-plasten som används i benskyddstejpen.
Det finns såklart delar vi inte nådde ändra fram med men som vi med tillförsikt ser fram emot att arbeta med under nästa säsong. Bland utvecklingspotentialen finns flygresan upp till Kalix, den resan har stort påverkan på organisationens totala koldioxidutsläpp. Utöver det ser vi att det krävs riktade kampanjer för att ändra resvanor till och från träning. Det finns en del att önska gällande källsorteringen i fiket, vilket klubben inte har direkt rådighet över. Arbete har påbörjats för att påverka anläggningsägarna. Dessutom behöver klubben arbeta med spelarnas matintag för att nå mål om att äta vegetariskt, resurssmart och ekologiskt.
Klubben ser fram emot att nästa säsong har genomför utbildningsinsatser för att förtydliga vikten av uppförandekoden. Samt att se till att herrlag och styrelse, utöver ungdomslagen, skriver på den. Dessutom ska även utövare och andra informeras om att minska plastanvändningen under nästkommande år.
Under nästa år kommer arbetet fortgår med bland annat att byta ut PVC-tejp och fortsatt arbete med träklubban M2.
Mycket och bra arbete har genomförs under året och vi ser fram mot att fortsätta arbetet under säsongen 2023/24!
/Olga Ekblom
Hållbarhetsgruppen består av: Per Erik Österlund, Olga Ekblom, Yakob Cederlund och Aksel Örn Ekblom.
Läs hela Hållbarhetsrapporten 2023 här.