Klubben - IK Tellus Bandy
46

IK Tellus Bandy – Jordens lag

IK Tellus är en härlig klubb grundad i Midsommarkransen 1921.

För allmänna frågor, maila info@tellusbandy.se och för frågor knutna till marknad kontakta marknad@tellusbandy.se

Bli medlem i Tellus Bandy

Vill du stödja IK Tellus? Ett kanonsätt att göra det på är att bli medlem. Vi tar 500 kr per säsong och då får du rabatterat säsongskort och rösträtt på årsmötet. Gott så.

Betalning

Betalning sker via Swish till nummer 1231962745 eller insättning till Plusgirokonto: 63 99 85-1. Märk din betalning med ditt namn och ordet medlemskap.

Klicka på knappen nedan och ett nytt fönster (mail) öppnas.
Fyll i dina uppgifter och tryck på skicka

Vår historia

IK Tellus bildades den 11 april 1921 som Tellusborgs IF. 1923 ändrades dock namnet på Dövas Café till IK Tellus. Klubben som fyllde 95 år i april är fortfarande en lokal klubb och har idag c:a 150 medlemmar.

Tellus upptagningsområde är sydvästra Stockholm med Midsommarkransen – Aspudden som bas.Under dessa 95 år har givetvis många idrottshändelser inom flertalet idrottsgrenar passerat revy. Ja flertalet, för det är inte bara bandy vi ägnat oss åt i Tellus.

Idag har föreningen bandy & handboll på programmet.

Tidigare fanns det sådana sektioner som fotboll, friidrott, gymnastik, schack, boxning, skytte, basket samt ishockey, men de sektionerna är vilande/nedlagda idag.

De största framgångarna i IK Tellus har skördats av det kvinnliga inslaget. Klubbens enda SM-Guld har tagits i diskus 1936. En dam vid namn Solveig Lindstedt segrade på 33,35 meter.

En framgång av liknande kvalité är damhandbollslagets allsvenska sejour säsongen 1965-66.

En liten resumé

Handboll: Damlaget spelar f.n. i division 4, (Sveriges 6:e nivå), men har tidigare gjort 1 säsong i Sveriges högsta serie, det var säsongen 1965-66.
Fotboll: Där har IK Tellus spelat 14 säsonger i Sveriges tredje högsta division, senaste säsongen där var i slutet av 70-talet.

2011 slogs fotbollssektionen ihop med IFK Aspudden och tog namnet IFK Aspudden Tellus.

Ishockey: Som högst spelade IK Tellus i Sveriges tredje högsta division under 60-talet. 1999 lades ishockeysektionen ned p.g.a. tunt spelarunderlag

Bandyn då? Ja, förra årets säsong (2020/2021) var den fjärde i Sveriges högsta serie. Säsongen innan det (2019/2020) var den trettionde i den näst högsta serien.

Sedan 2010 är det i landets två högsta serier man huserat. Uppflyttningen till elitserien 2016/2017 blev den första i klubbens historia och tiondeplatsen säsongen 2017/2018 den resultatmässigt bästa. Tyvärr inträffade detta innan åttondelsfinalerna infördes, så något slutspel har det ännu inte blivit.

I augusti 2020 flyttade man från anrika Zinkendamms IP till den nybyggda bandyhallen på Gubbängens IP.

Stefan Hillman – Ordförande
Roland Egnestam – Kassör