Nytt fysteam på plats

"målet från vår sida att Tellus skall vara i toppform fysiskt och att den fysiska förmågan gör att Tellus orkar kämpa om segern i varje match över 90 minuter"

Efter att den tidigare fystränaren blivit tvungen att lämna ett sent återbud till årets säsong stod Tellus plötsligt utan ansvarig fystränare inför försäsongen. I slutet av april kunde man dock göra klart med P3 Athletics som kommer att sköta Tellus fysupplägg under försäsong och säsong 2021/2022. Läsare med gott minne minns kanske P3 som även tidigare arbetat med Tellus men som inte varit med under de två gångna säsongerna. Ansvarig fystränare under året blir 32-årige Niklas Westblad, med ett mångårigt förflutet som spelare i Tellus. Westblad anslöt till Tellus inför den allsvenska säsongen 2010/2011 och var med på den första säsongen i elitserien 2016/2017. Därefter avslutade han dock bandykarriären och satsade istället helhjärtat på fyskarriären, även om han också har hunnit med ett par betryktade inhopp i Tellus b-lag “Blue Psychos” under åren.

 

Hej, Niklas. Välkommen tillbaka till Tellus!

– Tack så jättemycket!

Vad är P3 Athletics och vad har du och ni gjort sedan sist?

– P3 Athletics är ett företag som tillhandahåller skadeförebyggande och prestationsoptimerande träning samt träningsplanering med god vetenskaplig förankring. Sedan vi tränade Tellus sist har vi arbetat med fysträning för andra lag och individuella idrottare. Vi har också fortsatt vårat forskningsarbete där vi publicerat forskningsartiklar under olika områden.

Hur många pass har du hunnit med än så länge och vad har ni gjort?

– Vi har kört några kom-igång-pass samt genomfört vissa fystester.

Är det svårt att kliva in och agera ledare till spelare man tidigare haft som lagkamrater?

– Det är superroligt att få träffa de spelare som är kvar sedan jag själv spelade och alla i gruppen är träningsvilliga och upplevs entusiastiska över att vi skall vägleda dom i fysträningen så det känns jättebra det här!

Att börja med försäsongsträningen ungefär 5 månader innan säsongsstart kan tyckas länge. Håller du med?

– Det är viktigt att förstå att träning tar tid och att efter träning krävs det återhämtning för att låta kroppen bli starkare eller uthålligare än vad den var innan. Därför går det inte att slappa till helt och tro att det går att vara tillräckligt bra tränad om vi startar upp helt i augusti till exempel.

Som elitidrottare är det ett ständigt pågående arbete att se till att sin kropp är i det bästa skicket den kan vara för att undvika skador och presentera på en hög nivå. Under en bandysäsongen är det vissa delkapaciteter som inte stimuleras tillräckligt mycket eller kan stimuleras. Därför är det utmärkt att vi har lång tid på oss under försäsongen att först slicka såren efter en hård säsong, vänja kroppen vid hård träning och sedan träna hårt för att förbättra den fysiska kapaciteten.

Hur ser planeringen ut för månaderna fram till säsongspremiären?

– Fram till sommaren är det fokus på att öka det maximala syreupptaget och bygga styrka eller explosivitet för spelarna, beroende på vad de behöver individuellt. Under sommaren fortsätter detta arbete där de får köra själva och efter sommaren är det viktigt att vi bibehåller fysträningen parallellt med att laget går på is för att sedan släppa på volymen fysträning mot seriepremiär.

Vad kan vi förvänta oss av Tellus spelare i vinter? Vad är huvudmålet och hur når man dit?

– Som styrke- och konditionsansvarig är målet från vår sida att Tellus skall vara i toppform fysiskt och att den fysiska förmågan gör att Tellus orkar kämpa om segern i varje match över 90 minuter som det var förut. Sedan skall vi bedriva skadeförebyggande träning för att vara skaderesilienta.

Tack Niklas, lycka till med allt nu!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.