Sportchef Järmens om truppen och transferfönstret

"Blir det vi som får ihop vår helhet så kan vi ha fem lag bakom oss, det är jag helt övertygad om."

Patrik Järmens har knappast legat på latsidan under veckorna mellan säsongsslutet och barmarksträningens start – sportchefens högsäsong. Många är samtalen som ringts och luncherna som ätits. Flera spelare har förlängt sina kontrakt och ett nyförvärv har presenterats. Nu bör det väl ändå vara dags att slappna av, eller? Vi ringde upp bossen själv för att få svar på våra spörsmål.

Under den gångna veckan rasslade två ny påskrifter in och nu börjar truppen se ganska färdig ut. Totalt har vi 15 seniorspelare under kontrakt. Vad är det som saknas?

– Här är läget ganska bra tycker vi. Vi kollar och för dialog med några spelare fortfarande. Någon till hoppas vi ska komma in. Vi har som målsättning att få in två skolade ytterhalvor i truppen till denna säsong som tillsammans med Alexander Heinhagen kan axla den positionen. Vi har nu löst Jesper Norrman och jobbar på en spelare till som vi inte kan avslöja ännu. Det var vår högsta prioritering denna försäsong. Sedan behöver vi få in en målvakt till då Markus Karlsson har slutat. Jacob Knutsson tog stora kliv förra säsongen och där är vi mycket bekväma med honom som också förlängt sitt avtal, men vi behöver en partner till honom som sporrar och utmanar. Det mår alla bra av och det gäller ju alla positioner i laget. Tellus har alltid haft två bra målvakter i laget sedan elitseriedebuten och det avser vi ha även denna säsong. Men i stort är vi nöjda och har stort tilltro till den trupp och de spelare vi har idag. Det finns oerhörda utvecklingsmöjligheter hos dessa grabbar.

Hur ser målsättningen ut inför kommande säsong? Hur går snacket kring ambitionsnivå i samtal med eventuella nyförvärv?

– Vår tydliga bild är att Tellus skall spela i elitserien 22/23. Då gäller det att ha minst tre lag bakom sig (direkt nedflyttning), men helst fem. Det är den dialogen som förs med nya spelare också och den är fullt realistisk och ett mål som gäller alla i föreningen.

Sedan med förra säsongen i minnet så förstår jag att många ser Tellus som ett lag för den absoluta botten, det med all rätt! Men samtidigt fick vi ihop laget och spelet den sista månaden av säsongen under Micke Björks ledning och det bygger vi vidare och tror stenhårt på. Vi visade att det finns mkt mer i laget än vad som visade sig i tabellen förra säsongen. Det fanns ingen spelare i laget som var nöjd med förra säsongen och helhetsintrycket bland spelarna var att de underpresterat stort. Det är upp till bevis nu när pipan visslar i höst.

Hur tycker du att elitseriekonkurrenterna har förstärkt så här långt? 

– Topp fem-lagen (Villa, AIK, Edsbyn, SAIK, VSK) ser starka ut och det kommer att vara ett glapp i serien efter dessa fem lag till vintern. Det är nog ganska tydligt.

När det gäller lagen som vi ser mer som våra konkurrenter där bakom dessa fem är det inget lag som känns direkt starkare än förra säsongen. Det har ju inte hänt så mkt i något lag direkt och inget av dem har värvat för att kunna konkurrera i den absoluta toppen. Det är ju väntat också med corona och tuff ekonomi i de flesta lag, men för oss är det naturligtvis positivt då det kommer att vara ett getingbo i serien för att undvika de fem sista platserna.

Kan vi hoppas på fler nyförvärv framöver?

– Vi kan hoppas på en eller två spelare till, sedan skall vi även ha plats för yngre killar att komma in och köra med oss och och få prova på elitserien på allvar. Vi har nu tre unga och hungriga killar som tränar med oss i Oliwer Hedrum, Gustav Dejfors och Vilgot Blomendahl. Alla tre är riktigt intressanta killar för framtiden. Dessa killar måste få plats att vara med för att vi skall kunna bygga för framtiden också. Det blir spännande att följa alla dessa tre framöver. Oliwer har ju redan debuterat i elitserien och blev den yngsta någonsin som spelat elitseriebandy med Tellus då han debuterade som 15-åring förra säsongen mot Bollnäs.

Fyra spelare lämnar av olika anledningar (Karlsson, Rubin, Nordenfors & Brohäll). Hur ser du på det?

– Det är bara att lyfta på hatten och tacka dessa killar för deras insatser i Tellus. Fina killar alla fyra som bidragit mycket på planen och vid sidan om. De har alla varit viktiga för föreningen och lämnar naturligtvis ett tomrum efter sig. Nu är det tid för dem att gå vidare till andra föreningar och med sina civila karriärer, och så får vi se om någon av dem kommer tillbaka framöver när tiden kanske finns igen.

Men någonstans så är det ju ganska naturligt att det byts ut några spelare i en trupp. Det är alltid trist såklart, men en elitsatsning är kostsam tidsmässigt och det är omöjligt att vara på två ställen samtidigt. Alla dessa tre killar satsar parallellt på sina civila karriärer och har fått kämpa för att få ihop det tidigare, nu går det inte längre. Och att Pontus vill ge det en chans i Hammarby är förståeligt.

Kommande säsong utökas Elitserien med två lag (Örebro och Rättvik). Hur tycker du att vår trupp står sig i förhållande till deras?

– Jag tycker att vi står oss bra där. Svårt att säga direkt vilka som är bättre eller sämre. Men jag ser i alla fall cirka fem lag som inte känns nämnvärt starkare än oss, så som deras trupper ser ut i dagsläget. Troligtvis kommer det bli det lag som får ihop helheten bäst som lirar vidare i elitserien 22/23. Blir det vi som får ihop vår helhet så kan vi ha fem lag bakom oss, det är jag helt övertygad om. Men det är ett hårt jobb och tro på det vi gör som krävs för att nå dit. Där finns det inga genvägar.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.