Stor juniorsatsning i Tellus

Vi ringde upp Per-Erik Österlund och bad honom berätta lite mer om sig själv, Tellus juniorsatsning, sin roll i den, ledarna bakom juniorlagen och Stockholmsbandyns möjligheter och utmaningar. 

Fjolårets pilotprojekt med ett P17-lag bestående av ungdomar från Gustavsberg och GT76 som spelade tillsammans i Tellus färger fick inte direkt den bästa starten. Serien ställdes in och fokus hamnade främst på att motivera spelarna att inte lägga av. I år går projektet in i en ny fas. Säsongen 21/22 kommer “lilla” 100-åringen Tellus ställa upp ett a-lag i elitserien, ett J19-lag i juniorelitserien och ett p17-lag i pojkallsvenskan. Och så Blue Psychos någonstans runt tvåan såklart.

Tellus P17 och J19 blir juniorbandyn i Stockholms spets den kommande säsongen, medan övriga klubbar med lag i samma åldrar kommer att fokusera på att erbjuda breddalternativ. Stockholmsbandyn har historiskt sett haft svårt att konkurrera med resten av landet. Sedan man började spela juniorelitserie 1955 har exempelvis aldrig ett Stockholmslag spelat final. Trots detta så återfinns mängder av spelare med GT76, Gustavsberg, Hammarby, Helenelund och Spånga/Bromsten som moderklubb i elitserien och allsvenskan. Det klassiska problemet har varit avsaknaden av ett bandygymnasium som kunnat fungera som en naturlig samlingspunkt. Istället har lovande ungdomar letat sig bort från Stockholm, och i många fall sedan blivit kvar på orten där de gått gymnasium. Några av de senare årens exempel är bland annat GT76-killarna Ted Hedell och Oswald Gustavsson, som spenderat sina gymnasieår i Edsbyn respektive Bollnäs och sedan erbjudits a-lagskontrakt och blivit kvar.

Nu finns dock bandygymnasiet på plats och förhoppningsvis även konkurrenskraftiga lag i Tellus P17 och J19. Bakom satsningen finns spelarnas moderklubbar GT76 och Gustavsberg som bidrar med kunskap och erfarenhet, men även en mängd eldsjälar som i år kommer att representera Tellus på idrottsplatser runt om i landet. Ansvaret för Tellus juniorsatsning bär Per Erik Österlund, i sin roll som junioransvarig. Vi ringde upp honom och bad honom berätta lite mer om sig själv, sin roll, den spolierade fjolårssäsongen, ledarstaberna bakom lagen och Stockholmsbandyns möjligheter och utmaningar.

 

Hej Per-Erik! Kan du berätta lite om dig själv?

– Jag är född och uppvuxen i Sundsvall. Det blev aldrig någon vidare bandyspelare av mig men jag har bland annat tränat Selångers ungdomar och a-lag tidigare. Jag var med säsongen 89/90 som assisterande till tränaren Leo Segerman. Då hade Keith Sahlin och Ingemar Aava och ett par andra viktiga spelare precis slutat så vi fick lyfta upp ungdomar istället. Det blev väldigt värdefullt i längden, men vi missade slutspel för första gången på många år. Sen slutade jag och ett par år senare flyttade jag till Stockholm. Sedan sonen, Malte Österlund, började spela bandy har jag varit delaktig som ledare i GT76 under alla år. Sen när det blev dags att börja gymnasium valde han att gå till Nässjö, medan jag blev kvar.

 

Du kommer att vara junioransvarig. Vad innebär det?

– Junioransvaret kommer handla om att hitta en röd tråd mellan de tre lagen i föreningen. Jag kommer själv att träna P17-laget i år och som junioransvarig kommer jag vara den som håller kontakten mellan de olika lagens tränare och försöker vara med och se hur saker görs på de olika nivåerna. Tanken är att vi ska sätta en grundfilosofi som alla ska kunna förhålla sig till och sträva efter, sen kommer jag att fungera som en ambassadör som man kan vända sig till för att allt ska funka. Ska vi spela med en eller två anfallare? Hur ska halvorna agera? Där vill vi försöka tänka likadant i juniorlagen som man gör i a-laget. Vi vill göra det här på riktigt, sätta planen i tid, hitta gemensamma målsättningar. Vi har inte kommit så långt än, men för min del är inte moroten att “ta sig till slutspel”, utan snarare att ingen ska lägga av. Jag vill vara med och fostra bra bandyspelare som kan gå in i elitserie- och allsvenska lag. För mig är det viktigt att kunna motivera och få ungdomarna att fortsätta vilja satsa.

 

Kan du berätta lite om coronasäsongen ifjol. Vad har ni haft för er?

– Vi kom igång bra med träningen på försäsongen tillsammans med Niklas Westblad och P3. Sen åkte vi på svenska cupen i Edsbyn. Där vann vi mot Sirius, spelade oavgjort mot Hammarby och förlorade mot Falu BS och Edsbyn. I omgång 2 åkte vi till Vetlanda. Där förlorade vi mot Vetlanda och Villa Lidköping och  vann mot Derby och Helenelund. Vi var nöjda och taggade på att komma igång med serien men istället kom restriktionerna. Det var jättetråkigt. Tråkigast var det för killarna födda 04 som hamnade i kläm eftersom det var bestämt att de som gick gymnasiet inte fick träna. Så ifjol handlade mycket om att försöka peppa och motivera killarna att inte lägga av. Sen när restriktionerna släppte igen i februari var det för sent för att dra igång några officiella serier eller cuper. Vi valde istället att köra tre stycken internmatcher. Det var lyckat och har blivit en viktig grund för det lag som i år blir P17-laget som kommer spela pojkallsvenskan.

 

Hur ser organisationen ut runt lagen?

– Det kommer att vara två lag. J19 i juniorelitserien bestående av killar födda 03 och 04. P17-laget består främst av 05:or, men vi kommer även ha två 06:or som är med. Roligt där är att vi har hela 27 spelare, så det kommer att bli tufft att ta en plats i matchtruppen. Spelarna har tidigare representerat GT76, Gustavsberg och Hammarby på ungdomsnivå.

Ledarteamet för J19 består av huvudtränare Gustav Wallin och Andreas Lagesson samt Dan Sundell som kommer att vara med som hjälptränare och matchcoacher. Lagledare är Patrik Blomendal. Där har vi ca 15 spelare så det kommer att behöva fyllas på med folk från P17-laget. Tanken där är att prioritera de bästa P17-spelarna för deras individuella utvecklings skull. Vi kommer inte hålla kvar dem i P17-laget för att vinna fördelar i någon enstaka match eller liknande.

I P17 är alltså jag själv huvudtränare och där hjälper Daniel Müller från Gustavsberg till. Lagledare blir Mikael Happe. Även Per Stormo, också han från Gustavsberg, kommer att hjälpa till.

Sen kommer det också tillkomma ett par föräldrar som kliver in och hjälper till med viktiga funktioner i och omkring lagen.

 

Hur står ni er konkurrensmässigt? Har du någon aning om hur det kommer att gå i de olika serierna?

– Juniorelitserien är tuff, så J19 får nog en utmanande men också inspirerande säsong. Troligtvis blir det 10 lag i grundserien som pågår fram till jul och sedan fortsätter de 5 lagen på övre halvan i en “toppserie” och de 5 på den undre halvan i en “bottenserie”. Där blir det nog svårt att komma med i toppserien.

P17 är ett starkt lag i sin åldersgrupp och kan nog sluta på övre halvan. Framförallt blir det roligt för dem att få känna på spelet och inramningen i pojkallsvenskan med lite mer publik på matcherna och högre nivå på domarna. Här har vi också en rolig blandning med 17 spelare från GT76, 7 från Gustavsberg och 3 från Hammarby.

Samtidigt som Tellus gör den här satsningen så kommer man även ha ett sammansatt lag ihop med GT76, ett breddjuniorlag i Stockholmsserien. Vi vill erbjuda alla våra junior- och P17-spelare många matcher i utvecklingssyfte. Det är också viktigt för spelare som kanske inte riktigt räcker till för elitlagen samt att det finns spelare som för närvarande vill spela bandy på en lite lägre nivå. Tellus vill att alla juniorbandyspelare i Stockholm skall fortsätta på sin egen nivå, det är själva fundamentet i satsningen att “all elit kommer från bredd”. Utan GT76:s och Gustavsbergs fina ungdomsbandy så skulle det vara svårt att få till den här satsningen.

 

Historiskt sett har juniorbandyn i Stockholm haft svårt att hävda sig. Tror du att det kan bli ändring på det nu? 

– För tre år sedan tog Stockholm Stad beslutet att inte godta utbildningskontrakt med andra kommuner för bandyspelare. Det innebär att om du är bosatt i Stockholm och söker bandygymnasium i andra städer så hamnar du i en andrasortering där gymnasiet först måste anta spelare i förstasorteringen innan de kan ge dig en plats. Det innebär även att du inte får samma ekonomiska bidrag. Det har inneburit, och kommer att innebära att fler spelare stannar i Stockholm under sin gymnasietid och att vi inte blöder talanger till övriga landet på samma sätt.

Sen är det Stockholms bandyförbund som driver bandygymnasiet (NIU) på Midsommarkransens Gymnasium. Det innebär att du inte behöver gå till en viss klubb för att vara med på bandygymnasiet. Där är Stockholm unika i Sverige. På alla andra bandygymnasier är utbildningen knuten till en klubb. Sen har vi också Niklas Westblad som instruktör på bandygymnasiet. I min mening är han bäst i Sverige på det han gör. Dels är han jätteduktig på det fysiska, men han är också en grym instruktör som verkligen kan motivera killarna.

Till hösten blir det fjärde året med bandygymnasiet, saker börjar sitta, skolan har ett gott rykte och nu finns dessutom möjligheten till elitsatsning i Tellus P17 och J19-lag. Möjligheterna finns.

En annan schysst grej är att Stockholms stad nu under våren har erbjudit gratis träning för ungdomar i ishall. Det innebär att vi fortfarande är på is i Farsta ishall och kommer kunna köra till sista maj. Att få mycket träningstid på is är jätteviktigt för ungdomarna, speciellt som pandemin gjort att vissa åldersgrupper fått pausa verksamheten under vintern.

 

Under helgen kommer vi att publicera J19- och P17-lagens spelartrupper och ledare under fliken “Lagen” här på hemsidan. Håll utkik där och även på kommande nyheter med intervjuer med några av spelarna!

Tellusfamiljen växer och vi uppskattar att du är med oss. Tellus for future!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.