Niklas Westblad - P3Athletics

Vi kollade läget med vår fyspartner P3Athletics

Samarbetet mellan Tellus och P3Athletics är inne på sitt 3:e år nu. Vi stämde av läget lite med dem (Henrik Petré och Niklas Westblad).

P3Athletics tar ju ett helhetsansvar för fysiska statusen av spelarna. Vad innebär det?

Det innebär att vi ansvarar för att följa upp och se till att de är fysiskt förbereda för att spela elitbandy på högsta nivå när det är dags för säsongsstart. Under säsongen ansvarar vi för att stötta tränarteamet i doseringen av träningen och att monitorera spelarnas fysiska status för att vara förberedd för nästa match.

Hur tränar killarna just nu?

Nu har spelarna gått på sommarlov sedan en vecka tillbaka.
Men de har haft en intensiv 7-veckorsperiod som har föregåtts av tester av för idrotten relevanta fysiska delkapaciteter och som avslutades med ett testbatteri under midsommarveckan. Träningsperioden har bestått av en hel del korta högintensiva intervaller som kombineras med styrketräning med olika belastningsalternativ. Samtliga spelare har individuellt anpassade program med syfte att öka prestation och minska risken för skada.

Vad skiljer från tidigare säsonger, vad har ni tagit med er och vad har förändrats?

Man skulle kunna se det som en tre-stegs raket där vi spetsat till det år för år. I år har vi arbetat ännu mer individuellt i mindre grupper där vi varit max 5 spelare som tränat samtidigt under övervakning av två tränare. Mer tid med varje spelare enskilt. Tisdags- och torsdagspassen har varit renodlade prestationspass där vi mäter allt i detalj för att killarna skall tävla mot sig själv i princip allt passet bjuder på. Övriga veckans pass har varit lugnare och mer fokus på skadeprevention och återhämtning.

Vad är grundfilosofin bakom det träningsupplägg som P3Athletics utvecklat över tiden för IK Tellus.

Vi vill bedriva individuellt anpassad träning baserad på erfarenhet och vetenskap i en positiv och säker miljö, där idrottarens fysiska och psykiska status tränas för att minska risken för skador, optimera prestation samt främja ett långsiktigt idrottande.

Vad kan vi förvänta oss av Tellus spelare i vinter, kommer de vara fysiskt starka, konditions starka etc. Vad är huvudmålet.

Vi kan i år förvänta oss ett snabbare och mer kraftfullt IK Tellus. Tidigare säsonger har fokus legat på att utveckla konditionsförmågan och nu går vi vidare och fokuserar än mer mot kraft och explosivitet. Samtidigt som vi bibehåller den fina konditionsförmågan som spelarna har byggt under åren. Vår ambition är att samtliga spelare kommer åka snabbare än vad de gjorde förra säsongen.

Till sist, vad är unikt med Tellus enligt er.

Sammanhållningen mellan killarna och den träningshunger som finns i laget. Spelar man i Tellus ger du dig aldrig.

På foto: Niklas Westblad – P3Athletics

Vi tackar P3Athletics för ”inside information” om vad som pågår bakom kulisserna i förberedelserna inför nästa säsong och önskar dem, spelare och alla Tellus följare en riktigt trevlig fortsatt sommar.